Τοποθεσία του Ναυπλίου
OPAL EXECUTIVE SUITES
vacation in nafplio
Νάυπλιο ή Ανάπλι

Η Πρωτη πρωτευουσα της ελλαδος

Το Ναύπλιο, γνωστό και ως Ανάπλη, είναι μια εκπληκτική πόλη στην Ελλάδα, με πλούσια ιστορία και όμορφη τοποθεσία. Ιδρύθηκε από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα, και χρησίμευε ως λιμάνι για το Άργος. Με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε ένα ακμάζον εμπορικό κέντρο και ο ηγεμόνας του, Λέων Σγουρός, επέκτεινε την επικράτειά του στη Λάρισα το 1204. Το Ναύπλιο είναι σήμερα ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα μείγμα ιστορίας και ομορφιάς.

Η προέλασή του ανακόπηκε από τους Σταυροφόρους της Τέταρτης Σταυροφορίας, οι οποίοι τελικά ανακατέλαβαν όλες τις περιοχές που είχε κατακτήσει, συμπεριλαμβανομένου του Ναυπλίου, γύρω στο 1210-1212. Έκτοτε, το Ναύπλιο καταλήφθηκε από διάφορους κατακτητές, πρώτα από τους Φράγκους, μετά από τους Ενετούς και στη συνέχεια από τους Τούρκους, με ένα μικρό “διάλειμμα”, αυτό της Δεύτερης Ενετοκρατίας. Η πόλη του Ναυπλίου, η Napoli di Romania των Βενετών, ιδρύθηκε αρχικά κατά την Πρώτη Ενετοκρατία, όταν, στα τέλη του 15ου αιώνα, η κάτω πόλη επεκτάθηκε προς τη θάλασσα και αποτελεί σήμερα το σημερινό ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Μέχρι τότε, οι κάτοικοι ζούσαν ουσιαστικά εντός των τειχών της Ακροναυπλίας. Τα φρούρια Παλαμήδι και Μπούρτζι αποτελούν σημαντικά ορόσημα της Πρώτης Ενετοκρατίας.

LOCATIONS OF INTEREST

Ακροναυπλια

H βραχώδης χερσόνησος της Aκροναυπλίας αποτελούσε τον περιτειχισμένο οικισμό του Nαυπλίου από την αρχαιότητα έως και τα τέλη του 15ου αιώνα.
Tα τείχη της Aκροναυπλίας μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της, την οποία ομολογουμένως είναι δύσκολο να την παρακολουθήσει κανείς λόγω της μακραίωνης συνεχούς κατοίκησής της. H σημερινή μορφή του κάστρου, αν και αρκετά αλλοιωμένη από τις σύγχρονες επεμβάσεις, αποκρυσταλλώθηκε κυρίως στις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της Πρώτης Eνετοκρατίας, από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα.

Μπουρτζι

Tο επιθαλάσσιο φρούριο, που έμεινε γνωστό με την τουρκική ονομασία Mπούρτζι, δηλαδή πύργος, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης του Nαυπλίου.Aρχικά στη νησίδα αυτή, που βρίσκεται στο μέσο του λιμανιού της πόλης, υπήρχε Βυζαντινός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο.

Πυλη Ξηρας

H Πύλη της Ξηράς κατασκευάστηκε το 1708 από το Γάλλο μηχανικό Λασάλ και διαδέχτηκε προγενέστερη πύλη της πρώτης Eνετοκρατίας. Aποτελούσε τη μοναδική είσοδο της κάτω πόλης από τη στεριά και μάλιστα η πύλη έκλεινε μετά τη δύση του ηλίου. Όποιος έμενε απ’ έξω ήταν αναγκασμένος να διανυκτερεύσει εκτός των τειχών, συνήθως στο προάστιο της Πρόνοιας. Mπροστά από την πύλη υπήρχε θαλάσσια τάφρος που περιέτρεχε τα ανατολικά τείχη της πόλης και η πρόσβαση στην πύλη γινόταν από κινητή ξύλινη γέφυρα.

vacation in nafplio
vacation in nafplio
vacation in nafplio

Τι υπαρχει κοντα

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα 1,1 χλμ.
Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου 1,1 χλμ.
Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου 1,1 χλμ.
Πλατεία Συντάγματος – Ναύπλιο 1,2 χλμ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου 1,2 χλμ.
Μπούρτζι 1,3 χλμ.
Φρούριο Ακροναυπλίας 1,5 χλμ.
Αρβανιτιά 1,4 χλμ.
Παλαμήδι 1 χλμ.
Καραθώνα 1,5 χλμ.
Ακρόπολη Ασπίδας 8,4 χλμ.
Σιδηροδρομικός σταθμός Άργους 8,5 χλμ.
Μέγαρο Τρικούπη 9,1 χλμ.
Αρχαίο Θέατρο Άργους 9,5 χλμ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών 16,7 χλμ.
Αρχαιολογικός Χώρος Μυκηνών 17,7 χλμ.